Energiegevers en energienemers

Ontdek welke activiteiten jou energie geven

Iedereen is anders geprogrammeerd. De ene persoon krijgt energie van wandelen of ontspannen met een boek op de bank, terwijl de ander energie krijgt van sporten of een gezellig dagje uit met vrienden.

Bewustwording

Door inzicht te krijgen in welke activiteiten jou energie geven en welke activiteiten juist energie kosten, kun je ontdekken wat jou gelukkig maakt. Dit bewustzijn stelt je in staat om steeds meer in overeenstemming te leven met je diepste zelf.

Hoe achterhaal je welke activiteiten jou energie geven?

Activiteiten bijhouden

Houd gedurende een week bij welke activiteiten jou energie kosten en welke activiteiten jou energie geven. Schrijf ook op waarom deze activiteiten jou energie geven of kosten.

Evaluatie

Beoordeel aan het einde van de week of jouw energie in balans is. Heb je deze week meer energie besteed dan ontvangen, of juist andersom?

Soort activiteiten

Ontdek ook welk soort activiteiten jou energie geven en welk soort activiteiten juist niet. Vraag jezelf af of je energie krijgt van activiteiten waarin je rust ervaart of van activiteiten waarin je veel interactie hebt met anderen.

Trouw blijven aan jezelf

Het is belangrijk om bij elke activiteit te voelen of je er daadwerkelijk energie van krijgt. Soms onderneem je bepaalde activiteiten omdat je denkt dat anderen het goedkeuren of omdat je jezelf verplicht voelt.

Houd er ook rekening mee dat het ervaren van energie niet per se betekent dat je na een activiteit hyperactief bent. Het kan juist waardevol zijn als een activiteit jou energie geeft omdat je je daarna rustig en ontspannen voelt.

Vind de juiste balans

Uiteindelijk draait het allemaal om het vinden van de juiste balans tussen activiteiten die jou energie geven en activiteiten die jou energie kosten. Door deze balans te vinden, kun je jouw leven invullen op een manier die bij je past.

Veel succes met het ontdekken van jouw energiebronnen!