Hoe ervaar je meer rust in je hoofd?

Voel je de druk van alles te moeten en word je geleefd?

Heb je vaak het gevoel dat je constant bezig moet zijn? Kun je niet echt ontspannen en genieten van het moment? Ga je van hot naar her en heb je het gevoel dat de tijd je inhaalt? Zelfs als je een moment niks te doen hebt, voel je je nog steeds onrustig. Maar wat kun je hieraan doen? Het leven gaat tenslotte gewoon door.

Bewustwording van de keuzes in je leven

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat dit ook anders kan. Blijkbaar doe je te veel en mag je meer rust inbouwen. Misschien denk je dat dit niet mogelijk is, omdat alles altijd doorgaat. Maar dat is niet waar! Jij hebt zelf de macht om te bepalen hoe je jouw leven inricht.

Een praktische oefening: Time management, Energiegevers & Me-time

Een hele praktische oefening om bewust te worden van hoe je je tijd besteedt en waar je energie van krijgt, is door een overzicht te maken van je tijdbesteding, de dingen die je energie geven en de tijd die je voor jezelf neemt. Door deze aspecten in kaart te brengen, krijg je inzicht in waar je eventueel kunt bijsturen om meer rust in je hoofd te ervaren.

Tijdbesteding

Kijk eens kritisch naar waar je je tijd aan besteedt. Zijn er activiteiten die eigenlijk niet zo belangrijk zijn maar wel veel tijd in beslag nemen? Kun je bepaalde taken uitbesteden of delegeren? Schrijf ook op waar je je tijd wel aan wil besteden? Welke activiteiten vind jij belangrijk? En hoeveel tijd wil je hier aan besteden per week? Door bewust te kiezen waar je jouw tijd aan besteedt, creëer je meer ruimte voor rust en ontspanning.

Energiegevers

Denk na over de dingen die je energie geven. Wat maakt je blij en geeft je een goed gevoel? Zijn er activiteiten, hobby’s of mensen waar je energie van krijgt? Zorg ervoor dat je regelmatig tijd vrijmaakt voor deze energiegevers. Door hier bewust mee bezig te zijn, laad je jezelf op en kun je beter omgaan met stress en drukte.

Me-time

Neem ook voldoende tijd voor jezelf. Plan momenten in waarop je even helemaal niks hoeft en kunt doen waar jij behoefte aan hebt. Dit kan bijvoorbeeld een wandeling in de natuur zijn, een warm bad nemen of een goed boek lezen. Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, zodat je tot rust kunt komen en nieuwe energie kunt opdoen.

Bewuste keuzes 

Met deze oefening krijg je meer inzicht in waar je tijd aan besteedt en welke activiteiten en momenten jou rust en energie kunnen geven. Door bewuste keuzes te maken en meer focus te leggen op wat echt belangrijk is, kun je stap voor stap meer rust in je hoofd ervaren. Vergeet niet dat het jouw leven is en jij zelf bepaalt hoe je het inricht. Neem de regie in handen en geef jezelf de ruimte om te genieten van het moment. Je verdient het!